Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (AML)
Abordăm cu determinare prevenirea și combaterea spălării banilor, furnizând consultanță juridică specializată pentru a asigura respectarea riguroasă a normelor AML și protejarea afacerilor clienților noștri.
Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (AML)
– Legea nr. 308 din 22.12.2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (Legea AML); prin care s-au transpus în legislația națională unele prevederi ale Directivei UE 2015/849 (cunoscută și ca ,,A patra Directiv privind combaterea spălării banilor” – ,AML”) și Recomandările Grupului de Acțiune Financiară Internațională pentru combaterea spălării banilor (FATF).
– Legea nr.75 din 21.05.2020, Publicat:12-06-2020 în Monitorul Oficial Nr. 142-146 art. 260, privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor (,Legea 75/2020″).
Această lege stabilește un mecanism pentru implementarea prevederilor art. 35 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 308 din 22.12.2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, conține lista sancțiunilor pecuniare și nepecuniare aplicabile, individualizarea acestora, reglementează verificarea conformității entităților raportoare, delimitează organele cu funcție de supraveghere de cele cu funcție de supraveghere competente să aplice sancțiuni pentru încălcările legislației cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor.
SPCSB – Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (Unitatea de Informații Financiară) reprezintă centrul național de colectare, analiză și diseminare a datelor financiare şi totodată reprezintă o importantă interfață între sectorul financiar, profesii libere de specialitate pe de o parte şi sistemul organelor de drept pe de altă parte. SPCSB este autoritatea națională de monitorizare, coordonare a politicilor naționale AML, colectarea și procesarea rapoartelor privind tranzacțiile suspecte și intervenția imediată pentru a preveni spălarea banilor și finanțarea terorismului.
Misiunea Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor este una extrem de importantă în procesul de reducere a vulnerabilității sectoarelor financiar-bancar și nebancar față de riscul spălării banilor şi finanțării terorismului, dar şi implementarea standardelor şi recomandărilor FATF și MONEYVAL (Comitetului de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanțarea terorismului, care este membru asociat al FATF), în construirea unui sistem viabil de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.
Entitățile raportoare au o serie de obligații, în special:
- aprobarea programelor proprii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, inclusiv implementarea unui program continuu de instruire a angajaților şi, după caz, desemnarea unei persoane învestite cu atribuții în domeniul AML;
- implementarea măsurilor de precauție în relațiile cu clienții (,know your client”): identificarea şi verificarea identității clienților, a beneficiarilor lor efectivi și, după caz, a persoanelor expuse politic, înțelegerea scopului și naturii dorite a relației de afaceri, monitorizarea continuă a relației de afaceri;
- raportarea activităților sau a tranzacțiilor care cad sub incidența legii (de exemplu, tranzacții suspecte de spălare a banilor).