Dreptul Migrațional
În domeniul dreptului migrațional, oferim asistență juridică specializată pentru a facilita procesele de imigrare și a răspunde la cerințele complexe ale clienților noștri, asigurând respectarea riguroasă a normelor și regulamentelor în vigoare.
Drept migrațional :
Aflarea pe teritoriul Republici Moldova pe un termen mai mare de 90 zile se poate face în condițiile Legii privind regimul străinilor pe teritoriul RM și anume prin una din următoarele proceduri sau stări juridice:
- Șederea provizorie pe teritoriul statului nostru care se poate realiza prin: aflarea temporară în RM a vînzătorilor profesioniști, prestatorilor de servicii contractuale, profesioniștilor independenți, lucrătorilor sezonieri în munci agricole, lucrătorilor frontalieri, a specialistului în domeniul IT. Reîntregirea Familie. Protecția Victimilor. În cazul investițiilor străine în Republica Moldova. Studii – cel mai fregvent mod. Tratament de lungă durată.
- Ședere permanentă. Este posibilă prin procedeul de reîntregire a familiei.
- Emigrarea Autorizată a cetățenilor RM în alte state. Cetățenii Republicii Moldova, cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova, fie străinii ce dețin permis de ședere permanent pe teritoriul Republicii Moldova, și doresc să emigreze în altă țară
Tabloul de azi din domeniul forței de muncă este crudă deoarece Republica Moldova Odată ajunși pe teritoiul RM ca urmare a obțineri dreptului de ședere provizorie statul RM eliberează anumite acte și anume:
Act de identitate – act de identitate oficial, eliberat de autoritatea competentă pentru străini în conformitate cu prevederile legii, care atestă identitatea si statutul juridic al străinului, și după caz, domiciliul sau reședința titularului.
Permisul de sedere provizorie – IR se eliberează străinului, caruia i s-a acordat sau i s-a prelungit dreptul de ședere provizorie, pe perioada de valabilitate a dreptului de ședere în Republica Moldova a titularului, dar care nu poate depăși termenul de valabilitate a pașaportului cetățeanului străin sau documentului de călătorie valabil, emis de statul, unde persoana își are stabilit domiciliul.
Permisul de şedere permanentă – CR se eliberează străinului, cu excepţia apatrizilor, căruia i s-a acordat dreptul de şedere permanentă, pe perioada valabilităţii paşaportului cetăţeanului străin şi se reînnoieşte succesiv;
Permis de ședere provizorie pentru apatrizi – IC asigură dreptul de şedere legală a apatrizilor şi evidența acestora pe teritoriul Republicii Moldova.
Buletinul de identitate pentru apatrizi – CC se eliberează apatridului căruia i s-a acordat dreptul de şedere permanentă sau i s-a recunoscut acest statut.
Documentul de călătorie pentru apatrizi – PC face dovada identităţii şi a calităţii de apatrid cu drept de şedere în Republica Moldova a titularului şi îi dă dreptul de a ieşi şi de a intra în ţară prin orice punct de trecere a frontierei de stat deschis traficului internaţional de călători.
În cazul șederii provizorii în RM se eliberează viză persoanelor care nu dețin dreptul de a intra pe teritoriul RM pe un termen de 90 zile. Listă țărilor care necesită viză pentru intrarea pe teritoriul țării este publicată și pe site-ul BMA dar și în Anexa nr.2 la Hotărîrea Guvernului nr. 331 din 5 mai 2011