Investiții, Finanțe & Bănci

Abordăm cu expertiză investițiile, finanțele și băncile, oferind consultanță juridică specializată pentru a ghida clienții în optimizarea portofoliului lor financiar și a asigura conformitatea cu reglementările din domeniul financiar.

Finanțe & Bănci. Investițiile străine în Republica Moldova:

Piața Republicii Moldova a devenit foarte atrăgătoare pentru investitorii străini. În fiecare an, piața locală înregistrează flux de capital din regiunile Europei, Statele Unite și chiar țări din Orientul Mijlociu. Investițiile, însă, necesită timp și prezență fizică, doi factori care sunt în deficiență pentru o personalitate de afaceri, în special pentru una aflată peste hotare.

Reprezentând o echipă bine pregătită și formată din specialiști cheie și selectați după experiență, competență și domeniul de specializare. Furnizând o paletă largă de servici juridice și reprezentare putem deveni avocații afacerii dumneavoastră care vor proteja integritatea și legalitatea activităților de business desfășurate pe teritoriul Moldovei.

Experiența care o deținem în ghidarea legală a investițiilor străine cuprinde activități de cele mai diverse complexități și dimensiuni. Ca rezultat, putem garanta pentru clienții noștri (investitorii străini) cel mai înalt grad de securitate legală a capitalului îndreptat spre piața Republicii Moldova. În procesul colaborării, investitorii vor beneficia mereu de transparență, reprezentanță în toate aspectele procedurale ale activităților, cu sau fără prezența fizică a clientului.

În anul 2004 Republica Moldova a adoptat Legea cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător care pe parcursul anilor a suferit îmbunătățiri furnizând astfel și garanții reale de protecție a investitorilor străini.

De rând cu legislația națională Republica Moldova are semnate și Tratate Bilaterale de Investiți (BIT) cu 45 de țări din lume. Tratate bilaterale de investiții (“lui BIT”) sunt acorduri internaționale între două state cu privire la condițiile de investiții străine private de către resortisanții unui stat dintr-un alt stat.

Astfel de tratate sunt destinate să încurajeze investițiile străine directe în statele gazdă prin asigurarea standardelor pentru tratamentul investitorilor străini, inclusiv despăgubirea pentru exproprierea investițiilor străine, protecție împotriva tratamentului nedrept și inechitabil al investitorilor străini, și protecție împotriva tratamentului discriminatoriu și a lipsei de protecție și securitate deplină.

Având în vedere că legislația locală este una favorabilă investițiilor străine din punct de vedere a povării fiscale și forță de muncă, dar mai puțin protecție legală de durată. Ne este greu să recunoaștem că statul nostru înregistrează restanțe la capitolul protecția investițiilor atunci când investitorul nu cunoaște specificul și maniera de acțiune a autorităților locale.

În același timp aflându-ne încă la etapa de tranzacție tara noastră prezintă oportunități economice grandioase aproape în toate sferele economiei, de aceea recomandăm investitorilor să profite  de avantajele timpului și împreună cu echipa noastră de avocați specializați și poziționați ca un scut de protecție juridică și de prevenire a riscurilor să se bucure de o afacere de succes în Republica Moldova.  

Bănci & Finanțe

Litigiile financiare din sectorul bancar pot apărea atunci când în relația client (fie persoană fizică, fie juridică) și instituția financiară nu sunt respectate întocmai condițiile contractului încheiat și semnat anterior. Atât companiile cât și persoanele fizice (denumite și consumatori) se pot confrunta cu probleme de ordin bancar, oricând, însă ajutorul unui avocat specializat în litigii bancare, puteți trece cu bine peste astfel de cazuri.

Litigiile bancare sunt diverse, iar procesele împotriva băncilor și a instituțiilor financiare din Moldova sunt des întâlnite. Nerespectarea contractelor ipotecare sau a celor legate de creditele sau serviciile de consum pot fi un motiv pentru care clienții sau consumatorii să se gândească la acționarea băncii în instanță. O dobândă care figurează în contracte cu un anumit procent și care în realitate este cu mult mai mare sau comisioanele ascunse, de care, evident, clientul nu știe, sunt motive suficiente pentru care un client bancar să înceapă să iși pună întrebări și să acționeze în consecință.

Orice avocat specializat în litigii bancare corporative va prezinta, la inceputul colaborarii, posibilitatile de mediere, prealabile solutionărilor în instanta, a unor conflicte cu institutiile bancare. În rândul acestora se numără calcularea defectuoasă a unor dobânzi, maximizarea nepermisă a acestora, dar si a comisioanelor aferente contractului, necomunicarea majorarii ratei, dobanzilor si comisioanelor, modificarea clauzelor contractuale fără informarea si acordul partilor, clauzele abuzive.

Indiferent de situatia juridica particulară in care va aflati, orice avocat litigii bancare al echipei va reprezinta echitabil si responsabil, aplicând experienta dobandita printr-un amplu portofoliu de cazuri solutionate favorabil pentru clienti, prin capacitatea de coordonare inovativa a acestora, precum si printr-o arie de expertiza interdisciplinara in arealul dreptului bancar.

Avocatii nostri sunt specializati in litigii comerciale, litigii fiscale, recuperarea creantelor, procedura insolventei, contracte de credit si garantii, proband o experienta extensiva in materia acordurilor dintre profesionisti. Avem colegi avocați care au deservit ca și clienți bănci comerciale din RM și au asistat și Organizații Non-Bancare (ONC) în vedere intrării pe piața locală dar și amenajarea acestora în conformitate cu legislația locală